Identity and Perception of Capital Cities by the City Elites. The Case of the Visegrad Countries - Piscová, Magdaléna
Vnímanie hlavného mesta očami jeho obyvateľov, v komparatívnom pohľade predstaviteľov lokálnych politických elít a expertov v hlavných mestách krajín Vyšehradskej štvorky (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko). Výsledky medzinárodného výskumného projektu riešeného v rokoch 2018 – 2020 a založeného na kvalitatívnom výskume, so zberom údajov v roku 2019 cez fókusové skupiny podľa jednotného scenára vo všetkých hlavných mestách krajín V4. Vnímanie hlavného mesta ako národného a kultúrneho centra a jeho dôležitosť pri formovaní národnej identity, s vnímaním hodnôt, tolerancie a otvorenosti obyvateľov hlavného mesta. Ako spoločná a výrazná črta vo všetkých skúmaných hlavných mestách sa ukazuje hrdosť na hlavné mesto, spájaná s históriou mesta a historickými udalosťami, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili celú krajinu.