Proměny přístupu československé diplomacie k arabsko-izraelskému konfliktu v letech 1948–1967 - Taterová, Eva
Zmeny v prístupe československej diplomacie k vybraným aktérom arabsko-izraelského konfliktu v rokoch 1948–1967, so zhodnotením vývoja oficiálnych stanovísk československej blízkovýchodnej diplomacie v tomto období, pričom pozornosť sa venuje aktérom priamo vojensky zapojeným do konfliktu (Izrael, Egypt, Sýria, Jordánsko, Libanon a vybraným palestínskym skupinám). Nie všetci títo aktéri mali z pohľadu československej diplomacie v sledovanom období rovnaký význam, preto sa bilaterálne vzťahy s vybranými z nich rozvíjali v rôznych časových obdobiach oveľa intenzívnejšie ako s ostatnými. Význam rokov 1948 a 1967 v kontexte vzťahu komunistického Československa a jeho vnútorno-zahraničnej politiky, Sovietskeho zväzu a studenej vojny, Izraela a arabsko-izraelského konfliktu.