Value-at-risk (VAR) Estimation and Backtesting During COVID-19: Empirical Analysis Based on BRICS and US Stock Markets - Shaik, Muneer
Value-at-Risk (VaR) je najbežnejším a najpoužívanejším rizikovým meradlom, ktoré podniky, najmä veľké bankové korporácie a spoločnosti investičných bánk, využívajú vo svojich procesoch znižovania rizika. Cieľom tejto štúdie je preskúmať modely odhadu VaR a ich predikčnú schopnosť pomocou série metód spätného testovania na akciových trhoch BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) a amerických akciových trhoch. Štúdia využíva tri rôzne modely odhadu VaR - normálne, historické, postupy exponenciálneho váženého kĺzavého priemeru (EMWA) a osem modelov spätného testovania. Empirická analýza sa vykonáva počas troch rôznych období: celkové obdobie (2006 – 2021), obdobie globálnej finančnej krízy (2008 – 2009) a obdobie COVID-19 (2020 – 2021).