Inflation Dynamics & Real Economic Activity: Examination of the Cost-Based Hybrid New Keynesian Phillips Curve for the Czech Republic - Szabó, Jakub, 1996-
Novokeynesiánska Philipsova krivka (New Keynesian Phillips Curve, NKPC) ako základ novej keynesiánskej ekonómie, ktorá predpokladá existenciu krátkodobého kompromisu medzi infláciou a reálnou ekonomickou aktivitou, a to buď vo forme jednotkových nákladov práce, alebo produkčnej medzery. Skúmanie vplyvu jednotkových nákladov práce, inflačných očakávaní, dovozných cien a reálneho efektívneho výmenného kurzu na vývoj inflácie v období rokov 2000 až 2020 na základe rozšírenia nákladovej hybridnej NKPC, so spätne orientovaným nastavením cien na Českú republiku. Porovnávanie výsledkov na základe nestacionárnych a kointegrovaných časových radov s použitím modelu korekcie chýb (Error Correction Model, ECM) a modelu autoregresného rozdeleného oneskorenia (Autoregressive Distributed Lag, ARDL) s premennými integrovanými v poradí I(1).