Capital and Income Inequality: An Aggregate-Demand Complementarity - Bilbiie, Florin Ovidiu
Nová komplementarita medzi kapitálovou a príjmovou nerovnosťou vedie k výraznému zosilneniu účinkov šokov agregátneho dopytu na spotrebu. Toto zistenie sa charakterizuje pomocou jednoduchého modelu s heterogénnosťou úspor a príjmov domácností, nominálnych rigidít a kapitálu. Fiškálna politika, ktorá prerozdeľuje kapitálový príjem, spôsobuje ďalšie zosilnenie, zatiaľ čo prerozdeľovanie ziskov vytvára útlm. Po úrokovom šoku je nerovnosť spotreby viac proticyklická ako nerovnosť príjmov, čo je v súlade s dostupnými empirickými dôkazmi. Procyklické investície si tiež vyžadujú agresívnejšie Taylorovo pravidlo, aby sa dosiahla rozhodnosť.