Komparácia daňového zvýhodnenia pre biopalivá ako obnoviteľného zdroja energie v Slovenskej republike a v Českej republike - Manová, Eva, 1957-
Obnoviteľné zdroje energie ako často diskutovaná téma, najmä z dôvodu znižovania emisií skleníkových plynov, diverzifikácií dodávok energie a obmedzovania závislosti od nespoľahlivých a nestálych trhov s fosílnymi palivami, najmä s ropou a plynom. Európska únia v súvislosti so zdanením energetických produktov a elektriny ukladá členským štátom EÚ povinnosť zaviesť minimálnu úroveň zdanenia pohonných hmôt, palív a elektriny. Daňové zvýhodnenie sa dotýka uvádzania biopaliva (biogénnej látky), benzínu a plynového oleja (motorovej nafty) do daňového voľného obehu. Daňové zvýhodnenie je poskytované Ministerstvom financií SR prostredníctvom Finančného riaditeľstva SR. Porovnanie daňového zvýhodnenia pre biopalivá v Slovenskej republike a v Českej republike.