Hierarchical Clustering Based on International Sustainability Indices of EU Countries - Repiská, Radka, 1996-
Možnosť zoskupenia krajín klastrovou metódou z hľadiska hodnotenia udržateľnej konkurencieschopnosti Európskych krajín. Zhodnotenie globálnej konkurencieschopnosti vzhľadom na model environmentálnej ekonomiky so zreteľom na ekonomickú, sociálnu a environmentálnu úroveň. Porovnanie krajín - Slovensko a Holandsko: HDI index a jeho zložky a EPI index a jeho kategórie. Postupy hierarchického zhlukovania - metóda najbližšieho suseda, mediánová metóda a Wardova metóda.