Monetary Policy During the Wartime: How to Ensure Macroeconomic Stability - Danylyshyn, Bohdan
V čase mieru je hlavným prínosom menovej politiky k makroekonomickej stabilite zabezpečenie stability dynamiky cien prostredníctvom regulácie peňažnej zásoby. Počas vojny dochádza k porušovaniu trhových princípov ekonomiky a tvorby jej cien, nefungujú adekvátne menové transmisné mechanizmy a zvyšuje sa úloha štátu pri zabezpečovaní správneho fungovania komoditno-peňažných vzťahov. Cieľom tohto príspevku je preto zovšeobecniť prístupy k formulovaniu menovej politiky počas vojny a zdôvodniť relevantné odporúčania pre súčasnú situáciu na Ukrajine.