Economic Growth and Labour Market in the European Union: Lessons from COVID-19 - Přívara, Andrej, 1983-
Súvislosti medzi počtom potvrdených prípadov, úmrtí a hospodárskymi makroekonomickými ukazovateľmi počas pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Analýza vplyvu počtu prípadov nákazy a úmrtí na hospodársky rast a ukazovatele trhu práce v členských štátoch Európskej únie na základe analýzy panelových štvrťročných údajov za rok 2020. Vytvorenie troch ekonometrických modelov panelových údajov s náhodnými efektmi na odhad významu počtu infekcií a úmrtí pre hospodársky rast a mieru zamestnanosti a nezamestnanosti. Výsledky ukazujúce, že miera infekcie nie je významnou premennou pre hospodársky rast a ukazovatele trhu práce, zvýšenie počtu potvrdených úmrtí má však výrazne negatívny vplyv na hospodárstvo a zvýšenie miery úmrtnosti má horší vplyv na trh práce ako na hospodársky rast vo všeobecnosti.