Competitiveness of Germany and the Labour Market: A Migration Perspective - Přívara, Andrej, 1983-
Migrácia a štruktúry emigrácie z Dánska, Fínska a Švédska do Nemecka, so zisťovaním dôvodov, prečo ľudia migrujú z členských štátov Európskej únie s vysokými príjmami do Nemecka, ktoré dlhodobo hostí najvyšší počet migrantov v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ na základe gravitačných modelov s použitím fixných efektov a odhadom metódou najmenších štvorcov za roky 1998 – 2019. Výsledky ukazujúce, že Nemecko je v porovnaní s ostatnými členskými štátmi EÚ konkurencieschopnejšie z hľadiska efektívnosti svojho trhu práce, dosahuje lepšie výsledky z hľadiska miery zamestnanosti, miezd a efektívnej štátnej podpory programov pre pracovnú silu – ak je trh práce rozumne riadený, priťahuje pracovnú silu, ktorá môže riešiť kritické sociálne problémy, ktorým Európa v súčasnosti čelí, ako konkurencieschopnosť vysokokvalifikovaných pracovníkov, starnutie obyvateľstva a nízka pôrodnosť.