EU Small Open Economies in Digital Competitiveness Race - Fifeková, Elena
Zvyšovanie konkurencieschopnosti, dôležité najmä pre malé otvorené ekonomiky, v dôsledku spomalenia hospodárskeho rastu a rastúcich protekcionistických nálad. Skúmanie konkrétneho kvalitatívneho aspektu konkurencieschopnosti a silných a slabých stránok digitálnej konkurencieschopnosti malých otvorených ekonomík Európskej únie pomocou analýzy obaľovania dát (data envelopment analysis, DEA). Identifikácia potenciálu zvyšovania konkurencieschopnosti pomocou kompozitného ukazovateľa konkurencieschopnosti s využitím princípu váženia výhod. Výsledky naznačujúce, že z piatich štádií životného cyklu zavádzania technológií sú európske malé otvorené ekonomiky v priemere aspoň skorými prijímateľmi technológií a úroveň konkurencieschopnosti je silne spojená s úrovňou príjmu na obyvateľa, zatiaľ čo pokrok v digitálnej konkurencieschopnosti môže byť brzdený príjmovou nerovnosťou v rámci hospodárstva.