Struktura obyvatelstva jako faktor prostorového chování populace: úroveň vzdělání a dojížďka - Vrtiška, Miroslav
Analýza zmien času dochádzania za prácou v závislosti od sociálno-demografických charakteristík českej populácie, konkrétne od úrovne vzdelania ako ukazovateľa sociálneho a ekonomického statusu. Empirická štúdia vzťahu medzi časom dochádzania a dosiahnutým vzdelaním, s cieľom zistiť, či sa dochádzanie za prácou líši medzi rôznymi skupinami obyvateľstva na základe dosiahnutého vzdelania, na základe údajov z databázy dochádzkových prúdov Českého štatistického úradu z pravidelných sčítaní obyvateľov, domov a bytov z rokov 2001 a 2011, so základným postulátom, že tolerancia času stráveného dochádzaním za prácou je diferencovaná v závislosti od sociálno-ekonomického profilu dochádzajúcich, reprezentovaného dosiahnutým vzdelaním.