Do Service Quality and Social Media Marketing Improve Customer Retention in Hotels? Testing the Mediation Effect - Cheraghalizadeh, Romina
Skúmanie vplyvu kvality služieb a marketingu sociálnych médií na udržanie si zákazníkov v hoteloch. Hodnotenie, ako spokojnosť zákazníkov, povedomie o značke a imidž značky sprostredkúvajú túto asociáciu. Testovanie hypotézy bolo urobené pomocou korelačnej a regresnej analýzy.