Characterization of Cu(II) and Zn(II) Sorption Onto Zeolite - Bakalár, Tomáš
Štúdia sorpcie iónov medi (Cu) a zinku (Zn) z vodného roztoku na dvoch typov zeolitov, zeolit Micro 20 (Z-M20) a zeolit Micro 50 (Z-M50), pomocou kombinácie metódy vsádzkovej sorpčnej štúdie, inštrumentálnej analytickej metódy atómovej absorpčnej spektroskopie, röntgenovej difrakcie (XRD) a röntgenovej fotoelektrónovej spektroskopie (XPS), keďže meď aj zinok sú biogénne prvky, no napriek tomu sa pri mnohých priemyselných procesoch produkuje ich nadmerné množstvo, čím je potrebné študovať ich účinné odstraňovanie z vody. Výsledky ukazujúce maximálne sorpčné kapacity na odstránenie medi a zinku pre adsorpciu na zeolite, ktoré sa môžu použiť ako ukazovateľ sorpčnej účinnosti skúmaných zeolitov pre ich použitie pri čistení odpadových vôd kontaminovaných meďou a zinkom.