Cross-National Achievement Surveys and Educational Monitoring in Slovakia - Zamborová, Katarína, 1988-
Informácie a výsledky medzinárodných prieskumov, spolu s ich dôsledkami a odporúčaniami pre transformáciu slovenského vzdelávacieho systému, keďže slovenský vzdelávací systém sa snaží o reformu, ktorá by zlepšila nielen obsahové vedomosti žiakov, ale aj schopnosti ich kritického myslenia. Zmeny v slovenskom vzdelávacom systéme v priebehu posledných rokov, pričom najväčšia zmena nastane pravdepodobne v najbližších rokoch v dôsledku nových plánov a zámerov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štruktúra povinného štátneho vzdelávania a základné informácie o učebných osnovách a slovenskom národnom monitorovacom systéme, s porovnaním tohto systému s medzinárodnými hodnoteniami, ktoré v posledných 15 rokoch ovplyvňovali politiku a výskum v oblasti vzdelávania. Zmeny, ktoré môžu v najbližších rokoch zlepšiť vnímanie slovenského školstva verejnosťou.