A családpolitika egyes jogi és történelmi szegmensei Szlovákiában - Lentner, Csaba
Problematika poklesu pôrodnosti vo vyspelom svete, so zameraním na Slovensko a Maďarsko. Analýza právneho systému týchto susediacich krajín, s porovnaním a nepriamym posúdením maďarského systému podpory rodiny. Zistenia, že sklon mať deti je na Slovensku silnejší, hoci slovenská legislatíva sa od maďarskej výrazne nelíši – obe krajiny majú rozsiahle štátne finančné nástroje a presné normy právnej ochrany pre podporu rodiny, pričom úroveň finančnej podpory je na Slovensku dokonca nižšia. Ani právna ochrana a regulácia, ani finančná podpora z rozpočtu teda nie sú hlavnými determinantmi rozhodnutia rodičov mať deti, ide skôr o emocionálnu záležitosť a až na druhom mieste ho ovplyvňuje finančné a právne regulačné zázemie.