Vysporiadanie rozdielov z ročného zúčtovania ZP - Valterová, Ivana
Aj v roku 2022 vykonávajú zdravotné poisťovne ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie svojim poistencom za rok 2021. V rámci ročného zúčtovania sa vypočíta poistné zo skutočných príjmov poistenca za celý rok. Vypočítané poistné sa porovná so zaplatenými preddavkami, ak boli platené. Po vykonanom ročnom zúčtovaní poistného a vysporiadaní rozdielov z tohto zúčtovania je potrebné premietnuť nedoplatky z tohto ročného zúčtovania do základu dane z príjmov a zdaniť preplatky. Postupy zdravotných poisťovní pri vykonávaní ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie.