Investor Confidence and High Financial Literacy Jointly Shape Investments in Risky Assets - Cupak, Andrej, 1988-
Skúmanie vplyvu finančnej gramotnosti a dôvery na výber portfólia domácností pomocou najnovších údajov Prieskumu spotrebiteľských financií (Survey of Consumer Finances), uskutočneného v roku 2019 v USA. Skúmanie dvoch rôznych dimenzií dôvery: sebadôvera vo svoje finančné schopnosti a dôvera v ekonomiku meraná prostredníctvom očakávaní budúceho výkonu ekonomiky USA. Zameranie sa na investície do akcií a dlhopisov - dvoch aktív s rôznou úrovňou rizika. Vyššia finančná gramotnosť investora zvyšuje pravdepodobnosť investovania do akcií. Strach z rizika ako prekážka investovania do rizikových aktív. Výsledky prieskumu ukazujú, že podpora sebavedomia investorov spolu s finančnou gramotnosťou podporuje diverzifikovanejšie portfóliá domácností.