Náhrada mzdy pri osobných prekážkach zamestnanca v práci - Cingelová, Zuzana
Pri existencii prekážky v práci je zamestnanec povinný požiadať o pracovné voľno vopred, ak o existencii prekážky vie. Ak zamestnanec o prekážke v práci vopred nevie, je povinný zamestnávateľa informovať bez zbytočného odkladu a existenciu prekážky preukázať. Zákonník práce pri prekážkach v práci zakladá právo zamestnanca na pracovné voľno a zároveň aj právo zamestnanca na náhradu mzdy. Prípady, v ktorých poskytuje zamestnávateľ pri prekážkach v práci pracovné voľno s náhradou mzdy.