Súčasný stav vzniku a nakladania s odpadmi na Slovensku a v štátoch Európskej Únie - Laubertová, Martina
V európskom hospodárstve sa využíva 16 ton materiálu za rok na osobu. 6 ton sa mení na odpad. Podľa Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2008/98/ES z 19. 11. 2008 sa uvádza, že" "odpad je každá látka alebo vec, ktorej sa držiteľ zbavuje, chce sa jej zbaviť, alebo je povinný sa jej zbaviť." Napriek kontinuálnemu zlepšovaniu nakladania s odpadom v EÚ, strácame veľké množstvo potenciálnych druhotných surovín, ako kovy, sklo, papier, drevo, elektroodpad a plasty v odpadoch.