Vplyv základných fyzikálnych a chemických vlastností na vodoodpudivosť pôd na horskom území - Kořenková, Lucia
Vzťah medzi pôdnou vodoodpudivosťou a základnými vybranými, chemickými a fyzikálnymi vlastnosťami povrchových horizontov pôd územia Myjavskej pahorkatiny a Bielych Karpát. Vzorky z lesných pôd, vykazovali miernu, ba až extrémnu vodoodpudivosť. Zmáčané boli vzorky pôdy pod trvalým trávnym porastom a poľnohospodársky využívanej pôdy. Na vodoodpudivosť boli menej náchylné vzorky pôdy s nízkym obsahom organického uhlíka, vyšším pH a pôdy s väčším obsahom ílu. Uhličitan vápenatý neobsahovalo 83% vodoodpudivých vôd.