Historické a současné znečistění sedimentů Panenského potoka Zn a Pb a jeho vliv na znečištění sedimentů řeky Ploučnice - Tůmová, Štěpánka
Odobratím vzoriek z nivných sedimentov riečneho dna po dĺžke toku Panenského potoka a niekoľkých miest na toku Ploučnice sa vyhodnotilo, že znečistenie sa do riečneho systému dostáva dodnes. K znečisteniu prispieva predchodzia ťažba uránu, ktorá spůsobila 50-krát vyššie hodnoty Pb a 15-krát vyššie hodnoty Zn.