Efficiency Effects of Mergers: Harmonising Merged Production - Kališ, Richard, 1991-
Model možných ziskov z fúzií využíva rozklad na technickú efektívnosť, návrat z rozsahu a efekt harmónie, ktorý je málo opísaný. Efekt harmónie, ako funkcia relatívneho rozdielu medzi štruktúrami firiem a relatívneho rozdielu v ich veľkosti. Tieto faktory môžu niekedy prevážiť nad potenciálne negatívnym výsledkom fúzie v dôsledku klesajúcich výnosov. Efekt harmónie nezávisí od konkrétnej formy produkčnej funkcie, ale od jej tvaru. V prípade konkáv produkčnej funkcie, prispieva efekt harmónie k ziskom z fúzií. Zahrnutím informácií o cenách vstupov je efekt harmónie opísaný, ako produkt technickej, cenovej a alokačnej efektívnosti. Potenciálne efekty technicko-fyzikálneho efektu harmónie sú znázorené na slovenskom nemocničnom sektore.