The VAT Gap in Relation to the Quality of Governance in Selected CEE Countries - Olexová, Cecília, 1976-
Daňová medzera DPH vo vzťahu ku kvalite vládnutia vo vybraných krajinách strednej a východnej Európy. Je spôsobená daňovými únikmi a vyhýbaním sa plateniu DPH. Vypočíta sa, ako podiel v percentách na celkovej daňovej povinnosti DPH. Vzťah medzi deficitom DPH a ukazovateľmi celosvetových ukazovateľov riadenia vo vybraných krajinách pomocou údajov za roky 2000-2019 a štatistických aplikačných metód (korelácií). Najvýznamnejším faktorom, súvisiacim s medzerou v DPH je kontrola korupcie, čím sa podporujú vlády v posilnení protikorupčných opatrení.