Differences in the Level of Global Competence: A Case of Visegrad and Baltic Countries - Bobenič Hintošová, Aneta, 1979-
Koncept globálnej kompetencie získal v posledných rokoch značnú pozornosť, pretože najmä od mladých ľudí sa očakáva efektívna spolupráca s jednotlivcami pochádzajúcimi z rôznych kultúrnych a hodnotových systémov. Cieľom príspevku je poskytnúť analýzu rozdielov v úrovni globálnej kompetencie medzi krajinami Vyšehradskej štvorky a Pobaltia, ako aj v rámci týchto krajín, z hľadiska pohlavia a socioekonomického postavenia študentov. Na základe porovnania výsledkov globálneho prieskumu kompetencií OECD zverejneného v októbri 2020 možno konštatovať, že študenti z pobaltských krajín vykazujú v priemere relatívne vyššiu úroveň globálnej kompetencie ako študenti z krajín Vyšehradskej štvorky. Navyše dievčatá vo väčšine prípadov a študenti s priaznivejším pôvodom vo všetkých prípadoch uvádzajú výrazne vyššiu úroveň globálnej kompetencie v každej sledovanej krajine.