New Factors of Consumer Behaviour in the Context of Business Models Used in Retailing During the COVID-19 Era - Kita, Pavol
Inovatívne obchodné modely prijaté v nových maloobchodných predajniach sa znásobia a stanú sa dostupnými vo veľmi krátkom čase a vo veľkých počtoch, odzrkadľujúc nový súbor expertov spotrebiteľov na ponuky, ktoré budú neoddeliteľnou súčasťou definovania zmien v ich správaní, keď sa náš svet zmení. Cieľom článku je poukázať na nové faktory ovplyvňujúce súčasné nákupné správanie slovenských domácností počas pandémie COVID-19. Empirický výskum prebiehal od februára do polovice marca 2021; vzorka zahŕňala 534 domácností, kde mal pri nákupe potravín posledné slovo hlavný člen. Faktorová analýza bola použitá na predpovedanie zmien v správaní spotrebiteľov. Získané údaje umožnili výskumníkom vytvoriť model predstavujúci päť nových cieľových trhov. Výsledky empirického prieskumu naznačujú z teoretického hľadiska, že spotrebitelia si v spotrebe osvojili skôr sociálne než finančné praktiky. Príspevok predstavuje praktické príspevky pre maloobchodníkov k formulovaniu nových marketingových stratégií a zohľadňovaniu ich vplyvu v marketingovom mixe spôsobom, ktorý zabezpečuje kontinuitu podnikania a aby ich zamestnanci mohli efektívne zvládať dlhotrvajúcu krízu a budovať trvalú lojalitu zákazníkov v spoločnosti v období po COVID-19.