Availability and Economic Framework of Selected Social Services in Solving the Problems of Seniors in the Field of Housing in the Context of Demographic Aging - Sika, Peter, 1975-
V Zelenej knihe o starnutí z roku 2021 Európska komisia vyzvala na diskusiu o problematike starnutia európskej spoločnosti, ktorá predstavuje jednu z najdôležitejších výziev s významnými dopadmi na jednotlivcov aj spoločnosť. Slovenská republika spája demografický vývoj najmä s výdavkami na sociálny a zdravotný systém, ktoré zaznamenávajú prudký rast. Starnutie populácie prináša zmeny v spoločnosti, preto je potrebné reagovať systémovými zmenami a zároveň sa treba pripraviť na rastúci tlak na poskytovanie sociálnych služieb, ktorý starnutie populácie spôsobí. Historický kontext pri budovaní inštitucionálneho systému poskytovania sociálnych služieb pochádzajúci z minulého storočia sa pod vplyvom vývoja a zamerania európskej sociálnej politiky mení a vyzdvihuje sa potreba poskytovania sociálnych služieb v prirodzenom rodinnom prostredí. Trendy vývoja poukazujú nielen na rastúce náklady na poskytované služby, ale aj na rastúci dopyt po sociálnych službách. V tomto príspevku sme si dali za cieľ identifikovať poskytovateľov a žiadateľov o poskytovanie sociálnych služieb v kontexte starnutia populácie. Vysoká obsadenosť zariadení naznačuje, že rast dopytu prevyšuje rast kapacity zariadení, a to aj napriek tomu, že rast počtu klientov je čiastočne tlmený rastom strednej dĺžky zdravého života. Na základe uvedeného sme v tomto príspevku načrtli možnosti riešenia neuspokojeného dopytu prostredníctvom alternatívnych foriem bývania pre slovenských seniorov. V závere uvádzame výsledky dotazníkového prieskumu so subjektívnymi názormi a preferenciami respondentov na otázky súvisiace s bývaním seniorov v SR.