Plynový balíček EK sa zameral na obnoviteľné a nízkouhlíkové plyny, ochranu spotrebiteľa a metánové emisie - Jurkovič, Peter
Plynné palivá majú zohrávať významnú úlohu v energetike Európskej únie aj po roku 2050, ktorý si stanovila ako cieľový pre dosiahnutie klimatickej neutrality. Viaceré rámcové dokumenty z posledných dvoch rokov signalizujú, že podľa predstáv Európskej komisie bude klesať podiel zemného plynu, a naopak, rásť význam nízkouhlíkových a obnoviteľných plynov - biometánu, syntetického metánu a vodíka - pre ich očakávanú úlohu v procese dekarbonizácie nielen plynárenstva, ale aj energetiky ako celku.