Leadership Style and Its Impact on the Relationship Between Leader and Employee in South Slovakian Region - Nagy, Nikolett Gyurián
Príspevok skúma vplyv štýlu vedenia na vzťah medzi lídrami a zamestnancami. Vedenie je činnosť, ktorá za konkrétnym účelom ovplyvňuje členov organizácie s cieľom nájsť spoločné riešenie úlohy. Líder koordinuje činnosť organizácie zohľadnením viacerých faktorov. Výskumníci nedávno kategorizovali jednotlivých lídrov v typológiách štýlu vedenia. Pomocou týchto topológií boli lídri stotožnení s osobnostnými črtami a formami správania. V súčasnosti rastie záujem o vplyv štýlu vedenia na činnosť organizácie, ako aj na interdisciplinárne vzťahy. Cieľom štúdie je preukázať, resp. zamietnuť vplyv štýlu vedenia na vzťah medzi lídrami a zamestnancami. Výskum bol realizovaný v kruhu firiem pôsobiacich na Južnom Slovensku pomocou dotazníka pre lídrov a zamestnancov.