Measuring the Wage Gap From a Gender and Regional Perspective Among University Graduates 2013 in Slovakia - Kováč, Urban
Mnoho ekonómov skúmalo rozšírený fenomén rodovej nerovnosti v príjmoch. Rýchly rozvoj vzdelania za posledných 40 rokov výrazne ovplyvnil zmenšovanie rodových rozdielov v príjmoch. Štúdia modeluje mzdové rozdiely medzi pohlaviami prostredníctvom regresného modelu a vykonáva dekompozíciu mzdových rozdielov. Bratislavský kraj je kľúčovým zamestnávateľom a mzdy sú v tomto kraji výrazne vyššie u oboch pohlaví v porovnaní s ostatnými. Súkromný sektor je tiež dôležitým determinantom mzdových rozdielov absolventov. Dekompozícia mzdového rozdielu poukázala skôr na príspevok nevysvetlených faktorov k rodovému mzdovému rozdielu.