Interkultúrne vzdelávanie vo výučbe cudzích jazykov - Kunovská, Ingrid, 1976-
Predkladaný príspevok si kladie za cieľ upriamiť pozornosť na význam interkultúrnej komunikácie a interkultúrnej kompetencie vo výučbe cudzích jazykov. Uvedené pojmy sú integrálnou súčasťou interkultúrneho vzdelávania a v súčasnosti majú v edukačnom procese svoje pevné a nezastupiteľné miesto. Napriek tomu sa však v praxi často stretávame so skutočnosťou, že študenti im presne nerozumejú. Základným cieľom výučby cudzích jazykov je dosiahnutie komunikačnej kompetencie adekvátnej špecifickému sociálnemu kontextu, v ktorom budú súčasní študenti ako absolventi aktívni a zapojení do odborného pracovného procesu. Profesionálna orientácia na me dzinárodné pracovné prostredie dnes však kladie špecifické nároky na pripravenosť absolventov na vstup do pracovného sveta, ktorého súčasťou je okrem iného aj byť interkultúrne kompetentným. To neznamená len ovládať daný cudzí jazyk na požadovanej úrovni, ale aj disponovať schopnosťou chápať historické, politické, kultúrne a aktuálne spoločenské súvislosti doma i v danej cudzojazyčnej oblasti a taktiež byť empatický a tolerantný.