Analýza zmien v počte aktívnych podnikov v jednotlivých krajoch Slovenska v rokoch 2014 – 2019 - Hurbánková, Ľubica, 1980-
Tento príspevok sa zaoberá analýzou počtu aktívnych podnikov. Cieľom je analyzovať trend a štruktúru počtu aktívnych podnikov v jednotlivých regiónoch Slovenska v rokoch 2014 – 2019. Analyzovaný je celkový vývoj ukazovateľa a štruktúra podľa krajov. Na analýzu trendu sa používajú vybrané charakteristiky časových radov. Príspevkovou metódou sa zisťuje, ktorý región sa najviac podieľal na celkovom náraste počtu aktívnych podnikov. Zmeny v štruktúre sledujeme pomocou miery podobnosti štruktúr – Szalaiho index, na základe ktorého zisťujeme, či sa zmenila štruktúra počtu aktívnych podnikov v jednotlivých regiónoch Slovenska.