Economic Measures to Recover the Area of Entrepreneurship: A Comparative Analysis Slovakia - Hungary - Mura, Ladislav, 1979-
Koronavírus, identifikovaný koncom roka 2019 ako SARS-COV-2, spôsobil do marca 2020 celosvetovú pandémiu. Reštriktívne opatrenia zamerané na potlačenie epidémie sa v jednotlivých krajinách líšili, no zasiahli ekonomiky po celom svete. Opatrenia hromadného zatvárania postavili malé a stredné podniky, ktoré pôsobia najmä v sektore obchodu, pohostinstva a cestovného ruchu, do mimoriadne ťažkej situácie. Okrem strát spôsobených pandémiou možno pozorovať pozitívne trendy v niektorých odvetviach, ako je stavebníctvo a lodná doprava. Cieľom nášho článku je prostredníctvom analýzy štatistických údajov prezentovať vplyv opatrení prijatých vládou Maďarska a Slovenska na činnosť podnikov. Údaje potrebné pre analýzu sme získali z databázy štatistických úradov Slovenska a Maďarska, naše metódy analýzy zahŕňali výpočet percentuálneho rozdelenia, agregáciu štvrťročných údajov a tvorbu absolútnych a relatívnych rozdielov.