"Spolupráca 17+1" v strednej a východnej Európe: analýza európskych a amerických faktorov a trendov - Liu, Siyang
Svetové veľmoci od druhej dekády 21. storočia zvýšili svoju pozornosť a investície v strednej a východnej Európe (SVE). Cieľom článku je pochopiť záujmy a obavy veľmocí, ako sú Spojené štáty americké a štáty Európskej únie (EÚ) v strednej a východnej Európe a analyzovať pozície a vplyv faktorov veľmocí na spoluprácu medzi Čínou a SVE („Spolupráca 17+1“). Prostredníctvom analýzy využívajúcej multidimenzionálny hermeneutický prístup možno vidieť, že EÚ zohráva vedúcu úlohu v SVE a Spojené štáty americké poskytujú SVE vojenskú bezpečnosť a dodávky energií. Model záujmov a interakcie vyššie uvedených strán v regióne strednej a východnej Európy sú dôležitými vonkajšími premennými, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú spoluprácu medzi Čínou a SVE. Hoci existuje určitý potenciál pre spoluprácu, cesta sa zdá byť dlhá a nie je/nebude jednoduchá.