Sanctions and Small Open Economy: the Example of the Slovak Republic - Kašťáková, Elena, 1974-
Sankcie sú opakujúcim sa politickým prvkom medzinárodnej interakcie medzi jednotlivými štátmi. Reštriktívne opatrenia voči Ruskej federácii sú najkomplexnejšími sankciami v modernej ekonomickej histórii. Väčšina autorov, ktorí študujú problematiku sankcií, uvádza, že sankcie nefungujú a zvyčajne majú len mierne účinky. Väčšie, sebestačné krajiny, ako napríklad Ruská federácia, lepšie znášajú sankcie v porovnaní s menšími otvorenými ekonomikami. Jedným z dôvodov ich zlyhania je podpora spojencov, ktorí kompenzujú deprivácie vyplývajúce zo sankcií. Náklady na uloženie sankcií zo strany krajiny odosielateľa môžu mať výrazne nepriaznivý vplyv. Slovenská republika je malá otvorená ekonomika, ktorej zapojenie do medzinárodného obchodu je nevyhnutným predpokladom rastu jej ekonomiky. Sankcie Európskej únie voči Ruskej federácii tak predstavujú zásadné výzvy v otázkach energetickej bezpečnosti, ako aj konkurencieschopnosti priemyslu. Je tu priestor na otázku, aké budú náklady na solidárnosť Slovenskej republiky a či smerujú k dosiahnutiu želaného výsledku.