Russian Participation in Global Value Chains Role of the Northern Sea Route - Fojtíková, Lenka
Nakoľko je globálna produkcia v súčasnosti roztrieštená na jednotlivé časti cez rôzne krajiny a regióny, medzinárodný obchod zohráva významnú úlohu najmä pre tie subjekty, ktoré sa najviac podieľajú na tzv. globálnych hodnotových reťazcoch (GVC). Zároveň mnohé faktory ovplyvňujú formu a úroveň, akou je krajina prepojená s týmito produkčnými sieťami. Hoci je Rusko najväčšou krajinou na svete s množstvom surovín a rozvinutou infraštruktúrou, v záujme diverzifikácie ekonomiky a obchodu je dôležitá aj účasť na GVC. Cieľom tejto kapitoly je znázorniť ruské obchodné toky, ktoré sa zaznamenávajú v pridanej hodnote, a určiť ich geografickú polohu. Ruská účasť na GVC tak môže osvetliť súčasnú ruskú pozíciu vo svetovom obchode realistickejším spôsobom, než aký predstavuje tradičný koncept medzinárodného obchodu.