Ausgangspositionen im Prozess der Vermittlung der Standardaussprache im Germanistikstudium - Adamcová, Silvia, 1984-
Nemčina sa vyznačuje veľkou regionálnou, funkčnou, sociolingvistickou a situačnou rozmanitosťou. Patrí medzi pluricentrické jazyky a vo viacerých krajinách sa používa ako úradný jazyk. Okrem štandardných jazykov existujú dialekty, hovorové a každodenné jazyky. Všetky jazykové formy nemčiny majú rôzne výslovnostné zvláštnosti. A pre nemčinu je typický prísne regulovaný jazykový systém a jazyková norma, ktorej súčasťou je aj norma výslovnosti. Článok poukazuje na to, že nemčina sa (vyslovuje) a implementuje odlišne v rôznych komunikačných situáciách. V ďalšom kroku sa rieši aj fonologická kompetencia ako základ pre osvojenie si správnej spisovnej výslovnosti.