Interaktívna aplikácia na analýzu nezamestnanosti a počtu nezamestnaných podľa okresov SR v jazyku R pomocou balíkov shiny a leaflet - Mihalech, Patrik, 1994-
Interaktívne aplikačné prostredie je veľmi účinný spôsob analýzy údajov. Cieľom príspevku je predstaviť demografom a štatistikom možnosť interaktívnej analýzy dát prostredníctvom programovacieho jazyka R. Cieľom výskumu je skúmanie nezamestnanosti a počtu nezamestnaných osôb od roku 2001 do roku 2021 na úrovni okresov Slovenskej republiky. Na tento účel sú predstavené interaktívne lesklé aplikácie v spojení s balíkom letákov na manipuláciu s priestorovými údajmi. Popísaný je postup tvorby front-endu a vstupov pre aplikáciu a prepojenie aplikácie shiny R s balíkom leaflet na tvorbu interaktívnej choropletovej mapy. V závere príspevku sú rozobrané možnosti nasadenia aplikácie na vzdialený server. Príspevok nezachádza do detailov z hľadiska programovania. Hlavným cieľom je predstaviť nasadenie interaktívnej aplikácie na štatistickú analýzu údajov pre výskumníkov alebo analytikov, ktorí majú len predbežné znalosti programovania alebo vôbec nie sú programátormi.