Analýza marginálnych stredných hodnôt miery salda počtu aktívnych podnikov v členení podľa SK NACE a NUTS3 v rokoch 2008 až 2018 - Šoltés, Erik, 1974-
Článok sa zaoberá bilanciou počtu aktívnych podnikov (rozdiel medzi vznikom a zánikom podnikov) v sekciách ekonomických činností (SK NACE) a v regiónoch SR (NUTS3) v období 2008 – 2018. Vplyv uvedených faktorov (SK NACE, NUTS3 a rok) na saldo počtu aktívnych podnikov je analyzovaný prostredníctvom všeobecného lineárneho modelu. Na základe tohto modelu sú kvantifikované a porovnané marginálne priemery miery salda počtu aktívnych podnikov pre jednotlivé kategórie faktorov. Článok odhaľuje sekcie ekonomických činností, regióny a roky, ktoré boli demografickými javmi podnikov, ako je vznik a zánik podnikov, ovplyvnené najpozitívnejšie a najmenej pozitívne alebo dokonca negatívne (v prípade záporného salda).