Malé podniky ako hnacia sila národnej ekonomiky - Vojtková, Mária, 1966-
Cieľom príspevku je kvantifikovať vplyv vybraných faktorov na vznik podnikov na Slovensku pomocou logistickej regresie v roku 2019. Vzhľadom na významné zastúpenie mikropodnikov a malých podnikov v štruktúre zastúpenia podnikov na Slovensku sa následne porovnajú získané výsledky vplyvu vybraných faktorov (konkrétne: právnej formy podniku, regiónu a ekonomickej činnosti, ktorú podnik vykonáva) na vznik podniku na Slovensku a v najviac zastúpených veľkostných skupinách. Analýza vychádzala z databázy Business Demography 2019, pričom samotné spracovanie bolo realizované pomocou štatistického nástroja SAS Enterprise Guide 7.1.