Influence of Health-Conscious Consumer Behaviour on Consumer Ethnocentrism During the COVID-19 Pandemic - Čvirik, Marián, 1992-
Cieľ článku je štvornásobný: (1) identifikovať úroveň zdravotného vedomia počas pandémie na Slovensku a v Chorvátsku a poukázať na možný vplyv vybraných demografických faktorov na túto mieru, (2) identifikovať mieru vplyvu etnocentrizmu počas pandémie na Slovensku a v Chorvátsku a v tomto rozsahu preskúmať vplyv zvolených demografických faktorov, (3) preskúmať prepojenie zdravotného vedomia ako faktora ovplyvňujúceho spotrebiteľský etnocentrizmus a (4) identifikovať rozdiely v skúmaných premenných Chorvátska a Slovensko. Článok je podporený primárnym prieskumom na 459 respondentoch v Chorvátsku a 429 respondentoch na Slovensku. S odkazom na naše ciele sme sformulovali výskumné otázky a hypotézy, na ich zodpovedanie a overenie sme zvolili test ANOVA a regresnú analýzu. Výsledky poukazujú na vysokú úroveň zdravotného uvedomenia respondentov a priemernú (v prípade Slovenska) a nadpriemernú (v prípade Chorvátska) mieru spotrebiteľského etnocentrizmu. Výsledky poukazujú na nízky vzťah medzi skúmanými premennými. Výsledky je možné aplikovať teoreticky aj prakticky v rôznych oblastiach.