Analysis of Public Procurement Savings in V4 - Tkáč, Michal, ml., 1984-
Krajiny využívajú verejné obstarávanie na získavanie zdrojov pre svoje inštitúcie. Cieľom týchto mechanizmov je vo väčšine prípadov zabezpečiť najnižšie ceny produktov a služieb pri splnení všetkých požiadaviek. Výkonnosť takéhoto mechanizmu možno merať úsporami definovanými ako rozdiel medzi odhadovanými cenami a víťaznými ponukami. Táto práca analyzuje prostredie verejného obstarávania štyroch rôznych krajín známych ako Vyšehradská skupina porovnaním rozdelenia takýchto úspor. Porovnaním úspor z viac ako milióna zmlúv za dvanásť rokov využívame analýzu boxplot a štatistické testy na popis rozdielov vo výkonnosti prostredia verejného obstarávania medzi krajinami. Okrem toho analyzujeme aj to, ako sa mení rozdelenie úspor pri verejných zákazkách financovaných EÚ a zákazkách obstarávaných mechanizmom elektronickej aukcie.