Innovations in the Energy Sector with a Focus on Greenhouse Gas Emissions - Bašová, Alena, 1961-
Význam zavádzania inovácií a informačných a komunikačných technológií v energetike. Definovanie základných pojmov (energetika, energetický sektor, inovácie, informačno-komunikačné technológie – IKT a digitalizácia). Prehľad definícií inovácií vo všeobecnosti, ako aj podľa prístupov viacerých autorov s cieľom dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov a tiež zabezpečiť udržateľný rast HDP. Príklady implementácie IKT a ich pozitívnych účinkov pre malé a stredné podniky, ako aj pre rýchlo rastúce a inovatívne podniky. Inovačné podnikanie a teoretický prístup k inováciám a IKT v energetickom sektore. Pozitívne aj negatívne vplyvy digitalizácie v energetickom sektore. Priority vedeckého výskumu a vývoja a formy digitalizácie, ako veľké dáta (Big Data), internet vecí (Internet of Things, IoT) a umelá inteligencia. Praktické využitie pri znižovaní emisií skleníkových plynov v kontexte Slovenska – aplikácia teoretických poznatkov o postavení Slovenskej republiky v oblasti emisií skleníkových plynov, výskumu a vývoja, s porovnaním s členskými krajinami Európskej únie.