Použitie lingvistických súhrnov vo webovej aplikácii - Sojka, Pavol, 1978-
V súčasnosti sme čím ďalej tým viac zaplavovaní dátami, ktoré vznikajú pri každodennej bežnej činnosti človeka a okrem našich vlastných údajov sme zahltení aj dátami z iných zdrojov. Väčšina ľudí nemá možnosti na efektívne spracovanie dát a taktiež nedisponuje dostatočnými znalosťami štatistických metód a iných príbuzných vied. Táto práca formalizuje integráciu kvantifikovaných súhrnov a kvantifikovaného hodnotenia do konceptu databázových dotazov, aby sa umožnila ich flexibilita, napríklad pomocou vnorených kvantifikovaných podmienok dotazu na hierarchické dátové štruktúry. Neskôr v našej práci sme náš výskum prispôsobili praktickej aplikácii. Vytvorili sme softvérové prostredie na vyhodnocovanie údajov na základe súboru údajov získaných zo Štatistického úradu SR. Tieto dátové súbory sú zamerané hlavne na krajinné charakteristiky, ako je nadmorská výška, rozloha miest a obcí a podobné parametre. Na základe preferencií používateľov náš systém odporučí najvhodnejšie miesto na strávenie dovolenky.