Vplyv právnej úpravy na obchodné spoločnosti z titulu inštitútu spoločnosti v kríze - Ondrušová, Lucia, 1981-
Na realizáciu podnikateľskej činnosti v Slovenskej republike má dopad právna úprava ako aj celkový stav podnikateľského prostredia, ktoré je ovplyvňované situáciou doma i vo svete. Od roku 2016 bola zavedená právna úprava upravujúca podnikateľské prostredie z titulu inštitútu spoločnosti v kríze, kde boli ustanovené právne dopady na spoločnosti, ktoré zvyšovali záväzky spoločnosti z titulu záväzkov voči spoločníkom a tým dostávali spoločnosti do problémov v súvislosti s úhradou záväzkov voči skutočným veriteľom. Následne v roku 2020 boli zavedené rôzne reštrikčné opatrenia z titulu pandémie Covid-19, ktoré mali dopad na fungovanie obchodných spoločností, čo malo za následok zvyšovanie záväzkov z titulu rôznych úverov, pôžičiek. Zvyšovanie úverov a pôžičiek ako následok riešenia výpadkov príjmov počas pandémie malo za následok zhoršenie situácie v obchodných spoločnostiach z titulu inštitútu spoločnosti v kríze.