Úprava základu dane o neuhradené záväzky - Jakubovie, Sidónia
Zvyšovanie základu dane z príjmov právnickej osoby o neuhradené záväzky. Pre daňovníka, ktorý neuhradil svoje záväzky v stanovenej lehote splatnosti alebo ich neuhradil v plnej výške, stanovuje zákon o dani z príjmov v z. n. p. povinnosť zvýšiť základ dane, tzn. povinnosť dodaniť neuhradené záväzky. Výška, o ktorú daňovník v zdaňovacom období zvyšuje základ dane, závisí od doby, ktorá uplynula od splatnosti takéhoto záväzku. Zníženie základu dane, ak následne dôjde k úhrade takto dodaneného záväzku, k jeho premlčaniu a pod.