Quality 4.0: New Concept for Quality Management in Wood Processing Industry - Richnák, Patrik, 1988-
Súčasné podnikateľské prostredie, ktorému dominuje Priemysel 4.0, upriamuje pozornosť aj na riadenie kvality. Je to digitalizácia a prebiehajúca priemyselná revolúcia, ktoré prinášajú rozvoj manažérstva kvality, čím vzniká Kvalita 4.0.. Tento koncept neovplyvňujú len procesy, ktoré prebiehajú v podniku, ale zahŕňa procesy z výskumu a vývoja cez nákup, výrobu, logistiku, predaj až po servis a popredajné činnosti. Kvalita 4.0 predstavuje snahu o dokonalosť výkonu v súčasnej digitálnej ére a harmonizuje riadenie kvality s Industry 4.0 s víziou umožniť vyššiu efektivitu, výkon, inovácie a obchodné modely podnikov. Hlavným cieľom tohto príspevku bolo identifikovať Kvalitu 4.0 v slovenských podnikoch drevospracujúceho priemyslu prostredníctvom analýzy literatúry a prieskumu.