Koncept smart city a jeho implementácia v krajinách V4 - Belkovicsová, Daša, 1982-
Význam miest v celosvetovom meradle rastie. Väčšina svetovej populácie žije v mestách a ich podiel má do roku 2050 vzrásť na takmer 70 %. Rýchla urbanizácia vytvára tlak na hľadanie inteligentných riešení, ktoré zefektívnia mestá, zvýšia kvalitu života obyvateľov a odstráni negatívne stránky vplyvmi, ako je znečistenie ovzdušia, dopravné zápchy, plytvanie elektrickou energiou alebo problémy s odpadovým hospodárstvom. Cieľom príspevku je definovať koncept inteligentných miest a zhodnotiť jeho implementáciu v hlavných mestách Vyšehradskej štvorky.