Priama štátna finančná pomoc podnikateľským subjektom v období pandémie koronavírusu v SR - Rabatinová, Marcela, 1977-
Dopady pandémie koronavírusu v podobe nedostatočného dopytu, nízkej likvidity a vysokých fixných nákladov ohrozovali najmä malé a stredné podniky (MSP). V reakcii na rozdielny vývoj pandémie vlády prijali rôzne opatrenia na podporu podnikateľského prostredia zamerané najmä na podporu zamestnanosti, zvýšenie likvidity odkladom splátok a zvýšenie dostupnosti financovania prostredníctvom finančných nástrojov. Na Slovensku bola realizovaná priama finančná podpora zamestnanosti a podnikania prostredníctvom projektu „Prvá pomoc“. V období od marca 2020 do februára 2022 bolo prostredníctvom tohto projektu vyplatených 2,476 miliardy eur. Cieľom príspevku je porovnať využitie jednotlivých opatrení v rámci Prvej pomoci a pridelenie finančnej pomoci. Z výsledkov vyplýva, že takmer 71 % z celkovej pomoci sa vyčerpalo prostredníctvom dotácií na mzdy pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby, ktorých príjmy klesli a 27 % z celkovej pomoci sa minulo cez programy skráteného pracovného času. Takmer polovica celkovej finančnej pomoci bola vyplatená mikropodnikom.