Je odstavenie jadrovej energetiky dôvodom súčasnej energetickej krízy a návratu k znečisťovania životného prostredia uhlím? - Rimeš, Michal, 1996-
Tento príspevok popisuje súčasnú situáciu o energetickej kríze v Európe. Návrat k uhoľným zdrojom sa snažíme vysvetliť ako environmentálny problém. Poukazuje sa tu na vyšší záujem o uhlíkové povolenky ako nevyhnutný nástroj na výrobu uhoľnej elektriny. Hlavnou výskumnou otázkou je popis situácie, bolo by užitočné riešiť krízu, keby Nemecko nebolo odstavené od jadrových elektrární? Pri riešení tohto problému používame niektoré metódy, najmä porovnávaciu metódu a dedukciu. V jednej časti sa snažíme navrhnúť alternatívnu daň. Výsledkom je, že ak by boli jadrové elektrárne aktívne, nestačilo by to a nejaké percento produkcie by produkovali plynové elektrárne. Druhým výsledkom je, že obnova uhoľných elektrární je potrebná aj napriek vyšším emisiám.